Friterad surdeg med krassemajonnäs

Friterad surdeg med krassemajonnäs ny
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Friterad surdeg med krassemajonnäs

8 ingredienser

30 m

"Friterad surdeg är både frasigt, syrligt och fett! En kanonkombo med oktoberöl. Fråga snällt på ett bageri om du kan få köpa lite surdeg eller våga starta en egen!" /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner4 - 6

Surdegskrisp

  • 3 dl surdeg, bubblande och ganska tjock så att den är spritsbar
  • 5 dl olja (till fritering)

Majonnäs

  • 0,5 äggula
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl matolja
  • 1 ask krasse
  • salt

Gör så här

Surdegskrisp

  1. Lägg surdegen i en spritspåse eller i en plastpåse.
  2. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa degen rakt ner i olja som är ca 150 grader varm. Akta så det inte skvätter olja på dig.
  3. Fritera surdegen tills den får fin färg, ca 1 minut.
  4. Lyft ur den krispiga surdegen och låt rinna av på papper ordentligt.
  5. Bryt flarnen i ca 10 cm stora bitar och avsluta med att salta.

Majonnäs

  1. Rör äggula, ättika och senap i en bunke.
  2. Droppa i oljan under ständig vispning.
  3. Lägg upp majonnäsen i en liten skål och toppa med smörgåskrasse.