Friterad wonton med het räkröra och picklad kålrabbi

NYHET
Friterad wonton med het räkröra och picklad kålrabbi
Foto: TV4
Karin Jamil
Karin Jamil

Friterad wonton med het räkröra och picklad kålrabbi

Av: Karin Jamil

Från: Sveriges mästerkock

27 ingredienser

En förrätt som tog juryn i Sveriges mästerkock med storm - så god är den. Frasig wonton, smakrika räkor, het chilimajo, picklad kålrabbi och sötsyrlig jalapeño är en smakupplevelse som måste provas.

Ingredienser

portioner

Kanderade jalapeños

  • 4 jalapeños
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,2 dl vatten
  • 2,3 dl strösocker
  • 0,2 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk vitlökspulver

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Räkor

  • 20 vannameiräkor
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja, att steka i
  • 1 msk färsk gräslök
  • 1 tsk japansk soja

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1,5 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk gochujang
  • 1 tsk sriracha
  • salt
  • peppar

Wonton

  • wontonplattor, tinade (finns att köpa i frysdisken i välsorterade affärer eller i asien-livs)
  • ca 5 dl frityrolja

Topping

  • färsk koriander
  • flingsalt

Gör så här

Kanderade jalapeños

  1. Skiva jalapeño tunt. Rör ihop övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och reducera sedan lägre värme. Häll lagen över jalapeñon. Låt stå tills montering

Kålrabbi

  1. Koka upp lag tills sockret lösts upp. Skala kålrabbin, hyvla tunt på mandolin. Häll på lagen. Låt stå i kyl, gärna över natten men minst 30 min. Innan montering, ta upp, torka av på hushållspapper och hacka till små kvadrater.

Räkor

  1. Värm upp olja på medelvärme i stekpanna. Lägg i 1 krossad vitlök. Lägg i räkor, låt stekas på varje sida 1 min och ta sedan upp och låt svalna. Hacka räkor när de svalna och hacka även gräslök.

Majonnäs

  1. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och stavmixtra upp. Ibland behöver man addera mer olja för en fastare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Wonton

  1. Värm upp frityrolja i en kastrull till ca 150 grader. Fritera 1 ark i taget. Använd gärna hålslev för att hålla arket nere så det formar sig efter sleven. Fritera tills gyllene och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Rör ihop hackade räkor, gräslök, 1 msk het majonnäs, 1 tsk japansk soja. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Friterat wonton i botten, addera räkröra, addera kålrabbi, addera några klickar het majo, på med några stycken jalapenos, ca 4 st per ark och toppa rikligt med koriander och flingsalt.