En förrätt som tog juryn i Sveriges mästerkock med storm - så god är den. Frasig wonton, smakrika räkor, het chilimajo, picklad kålrabbi och sötsyrlig jalapeño är en smakupplevelse som måste provas.
wontonplattor, tinade (finns att köpa i frysdisken i välsorterade affärer eller i asien-livs)
ca 5 dl frityrolja
Topping
färsk koriander
flingsalt
Gör så här
Kanderade jalapeños
Skiva jalapeño tunt. Rör ihop övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och reducera sedan lägre värme. Häll lagen över jalapeñon. Låt stå tills montering
Kålrabbi
Koka upp lag tills sockret lösts upp. Skala kålrabbin, hyvla tunt på mandolin. Häll på lagen. Låt stå i kyl, gärna över natten men minst 30 min. Innan montering, ta upp, torka av på hushållspapper och hacka till små kvadrater.
Räkor
Värm upp olja på medelvärme i stekpanna. Lägg i 1 krossad vitlök. Lägg i räkor, låt stekas på varje sida 1 min och ta sedan upp och låt svalna. Hacka räkor när de svalna och hacka även gräslök.
Majonnäs
Lägg samtliga ingredienser i en bunke och stavmixtra upp. Ibland behöver man addera mer olja för en fastare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Wonton
Värm upp frityrolja i en kastrull till ca 150 grader. Fritera 1 ark i taget. Använd gärna hålslev för att hålla arket nere så det formar sig efter sleven. Fritera tills gyllene och låt rinna av på hushållspapper.
Rör ihop hackade räkor, gräslök, 1 msk het majonnäs, 1 tsk japansk soja. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Friterat wonton i botten, addera räkröra, addera kålrabbi, addera några klickar het majo, på med några stycken jalapenos, ca 4 st per ark och toppa rikligt med koriander och flingsalt.