Friterade grönsaker med sardelldipp

Zeta Friterade grönsaker med sardelldipp
Foto: Zeta

Friterade grönsaker med sardelldipp

15 ingredienser

30 min

Friterad blomkål, brysselkål och salviablad serveras med en smakbomb till dipp! Det här är ett helt perfekt drinktilltugg!

Zeta Sardellcrème MSC-märkt
Zeta Sardellcrème MSC-märkt

Zeta Sardellcrème MSC-märkt

Hållbart fiskade sardeller mixade med olivolja till en smidig crème. Ger enkelt grytor och såser smakrik sälta.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 msk Zeta Sardellcrème MSC-märkt
  • 3 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 msk Zeta kapris medelstora, finhackade
  • 1 citron, saften
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl Zeta extra jungfruolivolja classico

Grönsaker

  • 1 kruka färsk salvia
  • 0,5 blomkål
  • 200 g brysselkål

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl öl (eller kolsyrat vatten)
  • 1 ägg, vitan
  • salt
  • svartpeppar
  • 1,5 l Zeta Frityrolja

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till dippen.
  2. Bryt blomkålen till buketter och ansa brysselkålen. Skär ett kryss i stammen på brysselkålen. Plocka salviabladen. Se till att alla grönsaker är torra.
  3. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull.
  4. Blanda mjöl och öl till en smet. krydda med salt och peppar. Vispa äggvitan styv och vänd ned den i smeten. Rör ner mer öl om det behövs. Smeten ska vara något tjockare än filmjölk.
  5. Vänd ner blomkål och salviablad i frityrsmeten, brysselkålen blir god utan frityrsmet.
  6. Lägg ned grönsakerna i omgångar i oljan med en hålslev. Lägger man i för mycket sjunker temperaturen så ha tålamod. Fritera i 1- 2 minuter tills de är gyllenbruna.
  7. Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av. Salta precis innan servering. Servera med sardelldippen.
TIPS!
Därför är medelhavsmat bra för kroppen!
Zeta medelhavspyramiden

Därför är medelhavsmat bra för kroppen!

Vad är medelhavsmat egentligen - och varför är den så bra för kroppen?

Läs mer