Friterade rispapper med räkor och löjrom

Friterade rispapper med räkor och löjrom
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Friterade rispapper med räkor och löjrom

11 ingredienser

30 m

Frasiga, friterade rispapper blir en läcker förrätt ihop med godsaker som räkor, gräddfil och löjrom. Duka upp tillbehören i skålar och låt gästerna själva förse sig. Det här blir hur läckert som helst och de friterade rispapprena funkar utmärkt att fylla och toppa med det mesta.

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g räkor med skal
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 4 rispapper [ca 22 cm i diameter]
  • 3 dl gräddfil
  • löjrom
  • dill
  • gräslök
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • solrosolja, till fritering

Gör så här

  1. Skala räkorna. Skala och finhacka rödlöken. Skär citronen i klyftor.
  2. Lägg fram fyra rispapper. Hetta upp solrosoljan i en stor och djup stekpanna. Mät med en digital termometer, temperaturen skall ligga på 190°C.
  3. Lägg i ett rispapper i taget med hjälp av en hålslev. Vänd pappret efter ca 10 sekunder och låt fritera ytterligare ca 10 sekunder. Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper medan resterande papper friteras klart.
  4. Lägg alla puffiga rispapper på skärbrädor direkt på serveringsbordet. Låt gästerna fördela gräddfil, finhackad rödlök, klippt gräslök, räkor, citron, löjrom, dillvippor, salt och peppar i de friterade rispappren.
  5. Sen är det bara att bryta loss bitar och äta med händerna.