Friterat ägg med argentinsk rödräka och chili/vitlöks majonnäs

Friterat ägg med argentinsk rödräka majonnäs
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Friterat ägg med argentinsk rödräka och chili/vitlöks majonnäs

20 ingredienser

1 h 30 m

Den här rätten är en riktigt lyxig och god förrätt som kombinerar friterade ägg med dashi, smakrik majonäs och krispiga grönsaker.

Ingredienser

portioner

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 2 msk ättika
  • 2 msk vatten

Till panering och fritering av äggen

  • vetemjöl
  • ägg
  • pankoströbröd
  • ca 2 l frityrolja
  • flingsalt

Dashi

  • 1 l vatten
  • 10 cm kombu
  • 5 torkad shiitake
  • 1 dl bonitoflakes
  • 1 förp spenat

Chili/vitlöks majonnäs

  • 2 msk chili/garlic
  • 2 dl majonnäs
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk soja, ljus

Tillbehör

  • Argentinsk rödräka
  • 12 körsbärstomater
  • 4 msk sojabönor

Gör så här

Pocherat ägg

  1. Börja med att lägga äggen försiktigt i en bunke med hälften mängden ättika och 2 msk vatten, låt stå i ca 30 min eller mer.
  2. Sjud upp vatten i kastrull med resterande mängd ättika.
  3. Pochera äggen ca 3 minuter och kyl sedan ner.

Panering och fritering av äggen

  1. Panera äggen i mjöl, ägg och sen panko.
  2. Värm olja och fritera äggen innan servering, lägg på papper och toppa med flingsalt.

Dashi

  1. Blanda ingredienser till dashi, utom spenaten, och värm till ca 80 grader. Häll sedan den varma vätskan över spenaten och låt stå i minst 1 h innan servering.

Chili/vitlöks majonnäs

  1. Blanda chili/garlic med majonnäs, limejuice och soja.

Tillbehör

  1. Skala räkor.
  2. Dela tomater i hälften.

Servering

  1. Ta upp spenaten ur dashi och lägg i botten på tallrik, lägg ägget uppe på och sedan grönsaker och majonnäs runt.