Fyllningar till semlor

Fyllningar till semlor
Foto: Tv4
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Fyllningar till semlor

21 ingredienser

20 m + tid för blötläggning

Visst kan du göra en fyllning utan mandel till semlan! Testa med pumpafrön, perfekt vid mandelallergi! Här får du även smarta tips på hur du lyckas med grädden och delar semlorna på bästa sätt.

Ingredienser

portioner sats

Pumpamassa

  • 150 g pumpakärnor
  • 150 g rörsocker
  • salt

Pumpafyllning

  • 300 g pumpamassa
  • 50 g pumpakärnor, rostade hackade
  • 100 g vaniljkräm
  • 12 g malen kardemumma
  • 1 citron, zest
  • salt (efter smak)

Sötmandelmassa

  • 150 g sötmandel
  • 150 g rörsocker
  • salt

Mandelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 50 g sötmandel, rostad hackad
  • 75 g vaniljkräm
  • 12 g malen kardemumma

Hasselnötsmassa

  • 395 g hasselnötter, blötlagda och rostade utan skal
  • 350 g ljust muscovadosocker
  • 1 g kaffeböna, nymalda espressobönor
  • salt (efter smak)
  • 50-100 g vaniljkräm

Servering

  • grädde
  • semmelbullar

Gör så här

Pumpamassa

  1. Blötlägg ekologiska pumpafrön över natten.
  2. Häll av vattnet och väg upp lika delar råsocker och blötlagda pumpafrön samt en gnutta salt för att balansera.
  3. Mixa i en stark matberedare tills fettet släpper i fröna och du får en krämig pumpamassa.

Pumpafyllning

  1. Blanda allt i en bunke och fyll i en spritspåse.

Mandelmassa

  1. Blötlägg ekologiska mandlar över natten.
  2. Häll av vattnet och väg upp lika delar råsocker och blötlagda mandlar.
  3. Mixa i en stark matberedare tills fettet släpper i mandlarna och du får en krämig varm mandelmassa.

Mandelfyllning

  1. Blanda allt i en bunke och häll upp i en sprits!
  2. Smaka av och tillsätt mer om du tycker något fattas. Ett recept är mest riktlinjer men våga gärna prova att ändra!

Hasselnötsmassa

  1. Mixa nötter och socker tillsammans i en matberedare i cirka 5 minuter tills du får en jämn massa.
  2. Smaka upp med kaffe och salt.
  3. Justera konsistensen till en spritsbar fyllning med vaniljkräm.

Servering

  1. Vispa grädden för hand så får du den bästa grädden. Många vispar grädden för mycket så att den spricker! Då blir den grynig och tråkig.
  2. Stoppa gärna grädden i en sprits om man önskar göra finare semlor.
  3. På bageriet klipper vi alltid upp bullarna till semlorna med sax men man kan lika gärna skära. Klipper man med en sax i en trekant så slipper man göra ett hål för fyllningen.
  4. Fyll bullarna med valfri fyllning och spritsa på grädde! Ät semlan med en gång, då är den godast!