Visst kan du göra en fyllning utan mandel till semlan! Testa med pumpafrön, perfekt vid mandelallergi! Här får du även smarta tips på hur du lyckas med grädden och delar semlorna på bästa sätt.
395 g hasselnötter, blötlagda och rostade utan skal
350 g ljust muscovadosocker
1 g kaffeböna, nymalda espressobönor
salt (efter smak)
50-100 g vaniljkräm
Servering
grädde
semmelbullar
Gör så här
Pumpamassa
Blötlägg ekologiska pumpafrön över natten.
Häll av vattnet och väg upp lika delar råsocker och blötlagda pumpafrön samt en gnutta salt för att balansera.
Mixa i en stark matberedare tills fettet släpper i fröna och du får en krämig pumpamassa.
Pumpafyllning
Blanda allt i en bunke och fyll i en spritspåse.
Mandelmassa
Blötlägg ekologiska mandlar över natten.
Häll av vattnet och väg upp lika delar råsocker och blötlagda mandlar.
Mixa i en stark matberedare tills fettet släpper i mandlarna och du får en krämig varm mandelmassa.
Mandelfyllning
Blanda allt i en bunke och häll upp i en sprits!
Smaka av och tillsätt mer om du tycker något fattas. Ett recept är mest riktlinjer men våga gärna prova att ändra!
Hasselnötsmassa
Mixa nötter och socker tillsammans i en matberedare i cirka 5 minuter tills du får en jämn massa.
Smaka upp med kaffe och salt.
Justera konsistensen till en spritsbar fyllning med vaniljkräm.
Servering
Vispa grädden för hand så får du den bästa grädden. Många vispar grädden för mycket så att den spricker! Då blir den grynig och tråkig.
Stoppa gärna grädden i en sprits om man önskar göra finare semlor.
På bageriet klipper vi alltid upp bullarna till semlorna med sax men man kan lika gärna skära. Klipper man med en sax i en trekant så slipper man göra ett hål för fyllningen.
Fyll bullarna med valfri fyllning och spritsa på grädde! Ät semlan med en gång, då är den godast!