Gahkku med svamp, pepparrot och lingonchutney

Gahkku med svamp, pepparrot och lingonchutney
Foto: Tv4

Gahkku med svamp, pepparrot och lingonchutney

Av: Helene - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 min

Gahkku, ett traditionellt samiskt bröd, serveras här med en fyllning av krämig svamp, rivig pepparrot och en söt-syrlig lingonchutney. En rustik och spännande rätt med härliga nordiska smaker!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gahkku

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten (eller mjölk, brödet blir segare om det görs på vatten. Du kan också mixa vatten/mjölk)
  • 1 förp torrjäst
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl (1-2 dl kan bytas ut mot rågsikt)

Svamp

  • 500 g svamp (färsk t.ex. karljohan eller kantarell)
  • 1 msk smör
  • 1 rödlök, hackad

Pepparrotskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk pepparrotskräm (på tub)
  • 1 msk gul lök, finriven
  • salt
  • svartpeppar

Lingonchutney

  • 0,5 rödlök
  • 0,5 msk olja
  • 0,5 rött äpple
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 cm färsk ingefära
  • 125 g frysta lingon
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 rödvinsvinäger

Gör så här

Gahkku

  1. Smält smöret i kastrullen.
  2. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader.
  3. Häll i jästen och rör om tills den löst sig.
  4. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och eventuell rågsikt.
  5. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  6. Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut bitarna tunt på en träskiva som är mjölad.
  7. Hetta upp en gjutjärnspanna på spisen eller över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
  8. Låt brödet få lite färg och vänd det sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet.

Svamp

  1. Skär svampen i mindre bitar (kantarell behöver inte delas) och stek dem i lite smör.
  2. Tillsätt sedan hackad rödlök och stek en stund till.

Pepparrotskräm

  1. Rör ihop allt och smaksätt med salt samt peppar.

Lingonchutney

  1. Finhacka löken och fräs den i olja tills den är mjuk och glansig.
  2. Hacka äpple och chili fint samt riv ingefäran.
  3. Lägg allt i en kastrull och koka tillsammans med socker och rödvinsvinäger i ca 10 minuter tills det tjocknar.
  4. Häll upp på burk och låt svalna i kylen.