Gammaldags blinchiki på Babyshkas vis

Gammaldags blinchiki på Babyshkas vis
Foto: TV4

Gammaldags blinchiki på Babyshkas vis

Av: Alina - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 m

Nystekta blinier toppade med laxrom, rödlök och smetana. Lyxig och god förrätt från Ryssland.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blinchiki

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk gräddfil
  • 2 äggvitor
  • smör, till stekning

Tillbehör

  • 1 krm vitpeppar, grovmald
  • 200 g laxrom/kaviar
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 citron
  • 2 dl smetana
  • 1 knippe gräslök, hackad

Gör så här

Blinchiki

  1. Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken fingervarm. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Rör ner båda mjölsorterna, äggulorna, saltet och resten av mjölken. Rör till en slät smet.
  2. Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
  3. Blanda i gräddfilen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner skummet i smeten. Hetta upp ett plättjärn eller blinijärn med lite smör. Klicka i smeten, ca 2 msk till varje blini. Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.
  4. Servera blinierna nygräddade med tillbehören ovanpå.