En varm sommardag kan det kännas svalkande med en kall soppa. Gazpachons ursprungsrecept kommer från Spanien, men nog smakar den bra även i en svensk berså.
Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Dela och kärna ur paprikorna. Skär paprika, gurka och tomater i fina tärningar. Finhacka lök, gräslök och persilja, även grönsaker och örter till servering. Lägg upp grönsakerna till servering i separata skålar och ställ kallt.
Lägg lök, tomater, paprika, persilja och gräslök, i en matberedare eller mixer. Tillsätt olja och körvel och kör till puré. Blanda i den kalla buljongen. Krydda med salt, nymalen peppar, pressad vitlök och citron. Ställ kallt.
Skär bort kanterna från brödet och skär det i tärningar. Stek dem guldfärgade i lite smör. Häll upp soppan i kalla tallrikar. Garnera med persilja och gräslök. Servera soppan med de hackade grönsakerna och brödtärningarna i separata skålar.