Stekt älginnanlår med blandsvamp

Stekt älginnanlår med blandsvamp
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt älginnanlår med blandsvamp

17 ingredienser

En perfekt förrätt med älg, bacon och svamp.

Ingredienser

portioner
  • 600 g älginnanlår
  • 4 enbär
  • 5 sichuanpepparkorn
  • 1 stjärnanis
  • 1 kvist rosmarin
  • salt

Tillbehör

  • 1 förp tärnad bacon
  • 400 g blandad färsk svamp
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • smör

vinägrett

  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • 1 ask ärtskott
  • 1 liten ask sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125° varmluft (100° i vanlig ugn). Skär köttet i långa
  2. breda bitar.
  3. Blanda enbär, peppar och anis och krossa dem till ett fint pulver i en
  4. mortel. Finhacka rosmarinen och blanda den med kryddpulvret.
  5. Salta
  6. köttet och rulla det i kryddblandningen. Rulla sedan in köttet i först
  7. plastfolie och sedan aluminiumfolie som en smällkaramell.
  8. Tillaga
  9. köttet i ugnen till en innertemperatur
  10. av 58°. Ta ut det ur ugnen och låt
  11. det vila i 10 minuter.
  12. Stek baconet. Putsa svampen och finhacka löken och vitlöksklyftorna.
  13. Stek svampen tillsammans med löken och vitlöken. Blanda svampröran
  14. med baconet.
  15. Blanda alla ingredienserna till vinägretten.
  16. Skär köttet i längsgående skivor. Pensla skivorna med vinägrett, strö
  17. över svamp- och baconröran och toppa med ärtskott och sallad. Ringla
  18. lite vinägrett runt köttet och peppra efter smak.