Filmjölkslimpa á la GI

Filmjölkslimpa á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Filmjölkslimpa á la GI

13 ingredienser

9h 5 min

Om man bortser från blötläggningen av dinkelkornen, är det här ett turbosnabbt och saftigt bröd!

Ingredienser

Till 2 bröd behöver du:

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl linfrön
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • olja, till formen

Eventuell smaksättning:

  • 1 dl torkade aprikoser, hackade (eller)
  • 1 dl färsk spenat, hackad (eller)
  • 1 dl blandade nötter, hackade

Gör så här

  1. Blötlägg de hela dinkelkornen över natten, eller i 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dinkelkornen rinna av ordentligt.
  2. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja.
  3. Stöt linfröna i mortel. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  4. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen.
  5. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan för hård.
  6. Låt brödet svalna under bakduk.