Glace au four på havrebotten

Glace au four på havrebotten
Foto: TV4

Glace au four på havrebotten

Av: Marianne och Emma - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

60 m

Glace au four är en riktigt klassisk glassdessert med marängtäcke. Den här varianten serveras på havrebotten, med hemgjord vaniljglass, garnerad med hallon och blåbär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner10 - 14

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk honung
  • 0,25 tsk bakpulver

Glass

  • 10 dl vispgrädde
  • ca 400 g kondenserad mjölk sötad [1 burk]
  • 3 äggulor
  • 3 tsk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång)

maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Garnering

  • blåbär
  • hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och rör ner socker, havregryn, mjölk, honung och bakpulver. Blanda till en jämn smet. Rulla små bollar (ca 14 st) och lägg dem på bakplåtspapper och baka i ugnen i 5-7 minuter.
  3. Vispa vispgrädden hårt. Rör ner kondenserad mjölk och äggulor. Rör ner vaniljsocker. Vispa glassmeten hårt för hand, eller låt gå i glassmaskin. Häll i en form och ställ in formen i frysen.
  4. Sätt ugnen på 275 grader.
  5. Vispa äggvitor och socker till en maräng.
  6. Lägg glass på varje flarn. Bred på marängsmeten så att den täcker glassen. Grädda i ugn i 2-3 minuter, så marängen får färg.
  7. Strö lite bär över kreationen och servera.