Glasstårta med sorbet, kladdkaka och maräng

POPULÄRT
Glasstårta med sorbet, kladdkaka och maräng
Foto: Dorotea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Glasstårta med sorbet, kladdkaka och maräng

30 ingredienser

Tårta med svartvinbärssorbet, yoghurtsorbet, kladdkakebotten och svartvinbärsmaräng. Lika vacker som god. Obs! På bilden är endast hälften av sorbeten använd.

Välj en av marängsorterna till tårtan. Äggvitepulver och svartvinbärspulver finns att finna på välsorterade livsmedelsbutiker eller din hälsokostaffär.

Ingredienser

portioner

Yoghurt- och färskostssorbet

  • 1 limefrukt, tvättad, saft och zest från
  • 1 vaniljstång
  • 300 g färskost [4 dl]
  • 300 g mild vanilj yoghurt 3 % [3,5 dl]
  • 200 g standardmjölk [2 dl]
  • 120 g florsocker [2 dl]

Svartvinbärssorbet

  • 400 g svartvinbärspuré [4 dl]
  • 15 g citronsaft, pressad [1 msk]
  • 125 g vatten [1,25 dl]
  • 140 g rörsocker [2 dl]
  • 100 g glykos [0,75 dl]
  • 100 g torrt vitt vin [1 dl]

Kladdkaksbotten

  • 100 g smör
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 4 g salt [1 krm]

Svartvinbärsmaräng, variant 1

  • 8 g äggvitepulver [0,5 msk]
  • 25 g vatten [0,25 dl]
  • 60 g svartvinbärspuré [0,6 dl]
  • 80 g strösocker [1 dl]
  • 80 g florsocker [1,3 dl]

Svartvinbärsmaräng, variant 2

  • 80 g äggvita [2 st]
  • 10 g citronsaft, pressad [2 tsk]
  • 80 g strösocker [1 dl]
  • 1 msk svartvinbärspulver
  • 80 g florsocker [1,3 dl]

Servering

  • svartvinbärspulver

Gör så här

Yoghurt- och färskostssorbet

  1. Dela limen och vaniljstången på mitten och pressa ur saften/skrapa ur fröna.
  2. Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Sila av och kör i glassmaskin.

Svartvinbärssorbet

  1. Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  2. Lägg svartvinbärspuré och citronsaft i en rostfri bunke.
  3. Koka upp vatten, råsocker, glukos och vin i en kastrull. Häll över svartvinbärspurén och citronsaften och rör om med en visp.
  4. Kyl ner smeten över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Kör i glassmaskin.
  5. Lägg i plastfolie i en djup skål eller i botten av en springform.
  6. Blanda svartvinbärssorbet och yoghurtsorbet i en bunke och fyll i skål eller springform. Låt stå i frysen i cirka 4 h.

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. BRYN smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan.
  2. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Sikta samman de torra ingredienserna och blanda ner.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 14 min. Låt kakan svalna. Frys.

Svartvinbärsmaräng, variant 1

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Blanda äggvitepulver och vatten noggrant med en liten visp. Häll sedan i purén. Vispa upp med sockret och vispa till en styv maräng. Avsluta med att sikta ner florsockret och vänd emellanåt med en slickepott.
  3. Stryk marängen tunt på bakplåtspapper och lägg på plåtar. Torka i cirka 1 h. Ta ut och låt svalna.

Svartvinbärsmaräng, variant 2

  1. Sätt ugnen på 90 grader med varmluftsfunktion.
  2. Vispa äggvita och citronsaft på näst högsta hastigheten i en köksassistent med hälften av sockret från början. Resten av sockret kan du tillsätta i två stötar med någon minuts mellanrum. Vispa till en styv och glansig maräng. Sikta i svartvinbärspulvret och sedan florsockret under omrörning och vänd i med en slickepott.
  3. Stryk ut marängen tunt på ett bakplåtspapper. Torka i ugn cirka 1 h. Ta ut och låt svalna. TIPS! Har du en gasbrännare hemma kan du bränna lätt över marängens yta innan du torkar den för att få en snygg effekt.

Montering

  1. Ta ut kladdkakan ur frysen. Stjälp glassen över kladdkakan. Lyft glassen åt sidan och stansa med samma skål ur en rundel i mitten på kladdkakan. Lägg den lite mindre kladdkakan på tallriken du vill servera den på.
  2. Lägg glasskupolen på och ta bort plasten. Sätt glassen i kylen i cirka 15 minuter och känn med en sticka att den inte är stenhård. Lämna den i sådana fall ytterligare en stund i kylen. Låter man den tina i rumstemperatur kommer den att tina ojämnt.
  3. Fäst skärvor av maränger lite här och där tills den täcker glassen. Sikta över svartvinbärspulver. Klar att servera!