Glutenfria vallmovåfflor

NYHET
Glutenfria vallmovåfflor
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Glutenfria vallmovåfflor

16 ingredienser

30 min

Glutenfria våfflor med citron och vallmo toppade med en len citrongrädde. Det här blir en riktig fikasuccé!

Ingredienser

portioner

Våffelsmet

  • 125 g smör
  • 2,5 dl majsstärkelse
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk blå vallmofrön
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten, kallt (eller ersätt 0,5 dl med kolsyrat vatten)
  • 1 citron, skal och saft

Citrongrädde

  • 0,5 burk lemon curd
  • 3 dl grädde

Servering

  • färska bär
  • ev kokos, rostad
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Våffelsmet

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda de torra ingredienserna (majsstärkelse, glutenfri mjölmix, bakpulver, salt, socker och vallmofrön) i en skål.
  3. Tillsätt mjölk, vatten, det smält smöret, citronskal och saft. Rör om till en klumpfri smet.
  4. Låt smeten stå och svälla i kylen i minst 1 timme, gärna längre.
  5. Värm våffeljärnet till medelvärme och pensla det lätt med smör.
  6. Grädda våfflorna tills de är gyllene och frasiga.
  7. Lägg våfflorna på galler, inte ovan på varandra för då tappar de frasigheten.

Citrongrädde

  1. Vispa lemon curden luftig i en skål.
  2. Tillsätt sedan grädde och vispa tills du har en lättvispad citrongrädde.

Servering

  1. Servera de nygräddade våfflorna med citrongrädde, färska bär, rostad kokos, citronmeliss och eventuellt lite florsocker.