Gnocchi alla ligure

Gnocchi alla ligure
Foto: TV4
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Gnocchi alla ligure

15 ingredienser

"Om jag inte gör pasta för den klassiska italienska middagen är det risotto eller gnocchi som gäller. Små delikata gnocchi görs på en mjuk potatisdeg, i små kuddar, som varsamt flyter upp i kokande vatten. I Ligurien lägger man till potatistärningar och haricots verts. Till detta Liguriens stolthet - den äkta peston. Jag har alltid min egna pesto! Burkpesto är en styggelse och djävulens påfund. I Genova äter man potatis med potatis. Gnocchi, potatistärningar och haricots verts med pesto är magiskt." / Alexandra

Ingredienser

portioner
  • 800 g mjölig potatis, t ex King Edward (obs ej färskpotatis)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat med gaffel
  • olivolja
  • 2 krm salt

Övrigt

  • 200 g haricots verts
  • 1-2 kota potatisar, tärnade (från potatisen till gnocchin)
  • parmesanost, att riva över vid servering
  • salt

Pesto

  • 3 krukor färsk basilika, använd bladen och de späda kvistarna
  • 1,5 dl mild olivolja
  • 1 dl pecorinoost
  • 1,5 dl parmesanost
  • 1,5 msk pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • salt

Gör så här

Gnocchi

  1. Koka potatisen mjuk med skalet kvar. Häll av och skala dem medan de fortfarande är varma. Lägg 1-2 potatisar åt sidan som sen ska tärnas och sjuda med gnocchin i kastrullen.
  2. Pressa potatisen genom en potatispress, antingen i en bunke eller direkt på bänken.
  3. Droppa olivolja över den pressade potatisen. Tillsätt uppvispat ägg och lite salt. Sikta över mjölet, lite i taget, och blanda med mjuka händer ihop till en elastisk mjuk deg. Degen är klar när den inte längre fastnar på händerna.
  4. Rulla på mjölat underlag ut degen till långa ”korvar”, ca 2 cm i diameter. Skär i 2 cm stora bitar. Vill du skapa ett mönster på dem kan du försiktigt pressa dem mot en gaffel eller baksidan av ett rivjärn. Förvara dem på mjölad bricka under tiden du förbereder resten.

Pesto

  1. Lägg alla ingredienser i en cylinderformad behållare. Mixa med stavmixer, det ska inte bli helt slätt.
  2. Lägg över hälften av det mixade i en kannmixer/blender. Mixa slätt, tillsätt ev lite mer olivolja för att få det riktigt slätt.
  3. Blanda ihop och smaka av med salt.

Servering

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med lite salt. Lägg i haricots verts och låt sjuda ca 10 minuter. Ta upp med hålslev och lägg åt sidan. Skär de potatisar du lagt åt sidan i tärningar.
  2. Lägg i gnocchi och potatistärningar. Sjud tills de flutit upp till ytan.Ta upp med hålslev.
  3. Vänd ihop gnocchi, potatistärningar och haricots verts med pestosåsen. Riv över generöst med parmesan och servera genast.