Italiens svar på kroppkakor - gnocchis. Fungerar utmärkt till köttfärssås, tomatsås eller bara vända i smör med salvia i en stekpanna. Smaklig spis! /Dante
Koka potatisen med skalet på. Häll av vattnet och skala potatisen när den svalnat. Anledningen till att potatisen kokas med skalet på är att vi vill bevara stärkelsen i potatisen. Det är stärkelsen som binder samman degen tillsammans med glutenet i mjölet.
Pressa potatisen med en potatispress i en stor bunke. Tillsätt mjöl och ägg. Knåda tills degen är homogen. Reglera degens konsistens med mjöl och vatten. Olika potatissorter innehåller olika mycket vatten och stärkelse varför mängderna angivna i receptet får ses som “cirkamängder”. Konsistensen på degen ska vara elastisk och inte för klibbig. Deg ska inte fastna på händerna när degen är färdig.
Dela gnocchidegen i fyra lika stora bitar. Rulla ut en degbit åt gången tills den är ca 1,5-2 cm i diameter. Dela gnocchirullen i ca en halv centimeter tjocka bitar.
Antingen kan de små gnocchibitarna kokas som de är i rejält saltat vatten, eller så rullas de längs en gaffel för att få den traditionella gnocchi-looken.
Koka gnocchin i 4-5 minuter i rejält saltat vatten.