Späd, grön sparris som kommer om våren är en vacker grönsak att längta efter. Den här rätten har några ovanliga kombinationer som tillsammans skapar matmagi. Komplettera gärna med god dryck och en krispig sallad.
200 g tipo 00 mjöl (plus lite extra till utbakning)
1 ägg
salt
svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
Tillbehör
1 förp grön sparris
50 g smör
flingsalt
svartpeppar
150 g chèvreost
50 hasselnötter, rostade och grovhackade
1 msk rosmarin, grovhackad
Gör så här
Gnocchi
Koka potatisen mjuk med skalet kvar. Låt svalna, skala och pressa potatisen med en potatispress. Lägg ner den pressade potatisen i en bunke eller häll ut på ett bakbord. Gör en fördjupning i mitten och knäck ner ägget. Tillsätt hälften av mjölet, krydda med lite salt, peppar och muskotnöt.
Blanda snabbt samman med händerna och tillsätt resten av mjölet, lite i taget, tills du fått en lätt och smidig deg som håller samman. Tillsätt ytterligare lite mjöl om det behövs men tänk på att degen ska kännas fluffig och inte kompakt.
Dela degen på mjölat bakbord i fyra lika stora delar och rulla varje deg till 2 cm tjocka längder. Dela varje längd i ca 3 cm stora bitar.
Gör ett mönster på toppen av varje pastabit med en gaffel eller använd en smörspade, vilket gör att pastasåsen lättare fastnar på pastan.
Lägg upp pastan på ett fat eller bricka som är lätt mjölad för att den inte ska fastna och klibba samman.
Tillbehör
Skär bort några centimeter av den nedre delen på sparrisen som kan vara torr. Skär i grova bitar. Hetta upp smöret i en rejäl stekpanna och låt det bli varmt.
Tillsätt gnocchin och stek i några minuter tills de fått gyllenbrun färg och frasig yta. Tillsätt sparris och stek i ytterligare några minuter tills sparrisen fått lite färg och börjat mjukna, krydda med lite salt och peppar.
Dela getosten i mindre bitar. Tillsätt hackade nötter och låt allt bli varmt.
Lägg upp pastan och toppa med getost och rosmarin.