Gnudi med färskost, rökt sidfläsk och höstgrönsaker blir en festlig rätt att förgylla kvällen med.
Se Desirée Jaks laga receptet
Ingredienser
Gnudi
1 ägg
1 äggula
335 g färskost
30 g hårdost, riven (exempelvis västerbottensost)
150 g tipo 00 mjöl (extra mjöl till utbakning)
salt
peppar
Tillbehör
300 g rökt sidfläsk, varmrökt (gärna lite fetare bit)
500 g champinjoner
100 g svamp (svart trumpetsvamp) [eller 20 g torkad]
1 gul lök
0,5 spetskål
salt
peppar
1 citron
olja (till stekning)
smör (till stekning)
1 dl krasse (eller pepparrot att toppa med)
Gör så här
Gnudi
Blanda ihop ägg och ost förhand i en bunke eller i en köksassistent. Tillsätt sedan mjöl gradvis. Arbeta ihop till en jämn smet, salta och peppra väl.
För att underlätta arbetet kan du lägga smeten i en spritspåse, men det går bra även utan.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
Mjöla köksbänken lätt. Spritsa eller klicka sedan ut smeten och rulla till avlånga remsor. Skär smeten i munsbitar, ca 2 cm. Pudra lätt med mjöl på toppen.
Koka gnudin i omgångar, ca 2–3 minuter tills dem flyter upp till ytan. Lyft över gnudin med en hålslev till en oljad behållare. Kyl ner lätt för att underlätta stekningen senare.
Tillbehör
Tärna fläsket i små bitar. Stek på medelvärme så att fettet kan smälta ordentligt, låt fläsket bli gyllene. Lyft upp fläsket från pannan men behåll fettet.
Skiva fyra champinjoner väldigt tunt, gärna på mandolin. Lägg åt sidan till servering.
Dela resterande svamp i önskad storlek.
Skala samt skiva löken.
Dra av och dela bladen från spetskålen i större bitar.
Stek gnudin i fettet från fläsket på hög värme tills de fått färg på ena sidan. Tillsätt det stekta fläsket och låt det stekas med i 1 minut.
Stek sedan svamp och lök i en separat stekpanna med olja och smör tills svampen mjuknar och börjar få färg. Avsluta med salt och peppar samt en skvätt citron.
Lyft ur svampmixen ur stekpannan. Soutera spetskålen lätt i samma stekpanna med smör. Salta och smaka upp med mycket citron.
Servering
Arrangera gnudin på en tallrik. Toppa med den stekta svampen, kålblad och avsluta med den tunt skivade champinjonen samt kryddkrasse.