Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

koket.se
Gräddig fisksoppa med räkor och saffran
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

20 ingredienser

30 m

Klassisk saffransdoftande fisksoppa med blandad fisk, räkor, vitt vin och fänkål. Serveras med en klick vitlöksaioli.

Tips! Soppan smakar extra gott om du använder hemgjord fiskbuljong.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g blandad fisk (t ex torsk och lax)
  • 500 g räkor med skal
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 fänkål, i skivor
  • 1 purjolök, i skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tomater, i tärningar
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 l fiskbuljong, eller skaldjursbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • svartpeppar, nymalen
  • ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 1 dl färsk persilja, hackad

Aioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • citronsaft, färskpressad

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  4. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.

Matsortera dina skal från grönsakerna och räkskalen till återvinning och njut av din soppa!