Gratinerad kungskrabba

Gratinerad kungskrabba
Foto: Tv4

Gratinerad kungskrabba

Av: Simone - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

25 m

Simone bjuder på gratinerad kungskrabba med vitlökssmör, surdegsbröd och salsa till förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 kungskrabbor
  • salt
  • 1 tsk färsk persilja, hackad
  • vitpeppar
  • 200 g smör
  • 1,5 citron
  • parmesanost (eller västerbottensost)
  • 1 mango
  • 0,5 rödlök
  • 70 g färsk spenat
  • 1 kruka färsk koriander
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • chiliflakes
  • 1 tsk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryt upp den hela vitlöken lite och häll på lite av olivoljan. Baka vitlöken i ugnen ca 10 minuter eller tills den är mjuk.
  3. Klipp upp klorna med en vass sax, behåll skalet och dela i portionsbitar.
  4. Pressa ner två bakade vitlöksklyftor i resten av olivoljan. Tillsätt salt, persilja och vitpeppar. Pensla oljan på krabborna.
  5. Smält smöret och pressa ner citron, två klyftor bakad vitlök och hackad färsk persilja. Salta efter smak.
  6. Pensla krabbbenen med citronsåsen (spara resten av citronsmöret till servering).
  7. Strö på ost och gratinera krabban på grillen i ca 5 minuter eller tills osten smält.
  8. Skär mango i centimeterstora bitar, blanda med hackad rödlök, spenat och koriander efter smak.
  9. Servera krabban med en rostad brödskiva, lite citronsmör och mangosalsa.