Gratinerad svartrot

Gratinerad svartrot
Foto: Tv4

Gratinerad svartrot

10 ingredienser

30 m

Bjud gästerna på en festlig förrätt bestående av gratinerad svartrot.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g svartrot
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk citronsaft, färskpressad
  • 0,8 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1,5 dl riven ost (lagrad t.ex. parmesan eller mozzarella)

Servering

  • 3 dl crème fraîche
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär svartrötterna i ca 1,5-2 cm långa bitar på diagonalen.
  3. Lägg dem i lättsaltat vatten med pressad citron.
  4. Koka dem sedan tills de är mjuka.
  5. Låt rinna av väl.
  6. Blanda övriga ingredienser i en kastrull, men spara ca en tredjedel av osten till senare.
  7. Koka sedan upp ingredienser.
  8. Lägg ner svartrötterna och sjud tills såsen tjocknat.
  9. Smörj en form eller flera mindre formar och häll i svartrötter och sås samt strö över osten.
  10. Gratinera mitt ugnen ca 15 minuter tills osten fått färg.

Servering

  1. Blanda crème fraîchemed sweet chilisås och lite salt. Servera.