Gratinerade havskräftor med örtigt potatisstomp

koket.se
Gratinerade havskräftor med örtigt potatisstomp
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Gratinerade havskräftor med örtigt potatisstomp

16 ingredienser

40 min

Lyxmiddag med krasse- och vitlöksgratinerade havskräftor serverade med ett örtigt potatisstomp med brynt smör.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 8-12 havskräfta, råa eller förkokta (stora)
  • 100 g smör
  • 3 askar krasse, klippt
  • 1 king solo vitlök, skalad och grovt skuren
  • 2 msk färsk gräslök
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Örtigt potatisstomp

  • 800 g fast potatis (små med skalet kvar)
  • 120 g smör, brynt
  • 2 msk färsk timjan, finskuren
  • 0,5 dl färsk persilja, finskuren
  • 0,5 dl färsk gräslök, finskuren
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • citron, i klyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten till stompet.
  3. Halvera havskräftorna på längden. Lägg dem på en plåt med snittytan uppåt.
  4. Mixa smör, krasse, vitlök, gräslök, salt och nymalen svartpeppar i en mixer till en fint örtsmör.
  5. Bryn smöret i en kastrull under vispning. När det börja bli ljusbrunt och lukta nötigt, ta från värmen.
  6. Hacka örterna till stompet.
  7. Klicka örtsmöret på havskräftorna och toppa med lite riven parmesan. Gratinera i ugnen ca 2-3 minuter, inte längre än så.
  8. Häll av vattnet från potatisen och krossa potatisen grovt, lägg på ett fat. Ringla över det brynta smöret och toppa med örterna. Vänd samman lite slarvigt.
  9. Servera de nygratinerade havskräftorna till det örtiga potatisstompet och dekorera med klippt krasse och en citronklyfta.