Gratinerade ostron med gotländsk tryffel

Gratinerade ostron med gotländsk tryffel
Foto: @tastebylouise
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Gratinerade ostron med gotländsk tryffel

10 ingredienser

20 min

"Dessa ostronen är lyxigare än lyx! Havgus 12 månader är en vällagrad hårdost som smakar himmelskt och tillsammans med tryffel blir det inte annat än lyriskt gott. Det brukar också bli känslan i rummet!" /Louise Johansson

Ingredienser

portioner

Ostkräm

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 100 g hårdost, riven (Havgus 12 månader från Arla Unika)
  • 1 äggula (+ lite äggvita)
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja

Servering

  • 8 ostron
  • 0,5 dl hårdost, riven (Havgus 12 månader från Arla Unika)
  • 0,5 tryffel (från Gotland)

Gör så här

Ostkräm

  1. Koka upp grädden och häll den över osten i en hög kanna. Mixa till en slät kräm.
  2. Tillsätt äggulor, vinäger, honung och salt. Tillsätt lite olja i taget tills det emulgerar.

Servering

  1. Sätt ugnen på 225 grader med grilleffekt.
  2. Öppna ostronen och häll av lite av vätskan.
  3. Bred ca 2 tsk ostkräm på varje ostron och toppa med riven ost.
  4. Gratinera i 3-5 minuter tills ostronen fått en gyllene färg.
  5. Riv tryffel över och servera.