Gravad oxfilé

gravadoxfile
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gravad oxfilé

8 ingredienser

Den gravade filén ska skivas riktigt tunt. Prova eventuellt med att lägga den i frysen en stund, och skära filén när den nästan är vid fryspunkten.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 400-500 g oxfilé, putsad
  • 1 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk svartpeppar, krossad
  • 0,5 msk vitpeppar, krossad
  • 1 msk körvel
  • 1 knippe persilja

Såsen:

  • nobisdressing/gräslökssås

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och kryddor. Klappa in oxfilén med kryddorna och lägg den i en form med grovt skuren persilja. Täck över och ställ den kallt.
  2. Låt den stå i 5 dygn. Vänd filén ett par gånger per dag så kommer den lag som bildas åt överallt.
  3. Skiva filén så tunt som möjligt och servera den med såsen.