Grekisk allt på en plåt-kyckling med gurksallad

Grekisk allt på en plåt-kyckling med gurksallad
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Grekisk allt på en plåt-kyckling med gurksallad

12 ingredienser

1 h

Perfekt kycklingrätt med grekiska smaker som tillagar sig själv i ugnen! Bjud med en krämig och fräsch gurksallad och du har en rätt som passar lika bra till vardags som till helgen.

Ingredienser

portioner
  • 650 g kycklinglårfilé (med skinn)
  • 12 färskpotatisar, tvättade och skivade
  • 4 rödlökar, klyftade
  • 6 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk färsk oregano
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 dl kalamataoliver
  • 0,5 citron, tunt skivad

Gurksallad

  • 1 gurka, skalad
  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk dill, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda kyckling, potatis, lök, vitlök, oregano och olja i en ugnsform. Krydda med salt och peppar.
  3. Stek kycklingen i ugnen ca 45 minuter.

Gurksallad

  1. Skär gurkan i bitar och blanda runt med vitlök, yoghurt och dill. Smaka av med salt.
  2. Ta ut kycklingen ur ugnen och blanda med oliver och citronskivor i formen. Servera med gurksalladen.

Glöm inte att matsortera skal från lök och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din grekiska kyckling. /Köket-redaktionen