Grekisk filodegspaj med spenat och ägg

koket.se
Grekisk filodegspaj med spenat och ägg
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grekisk filodegspaj med spenat och ägg

13 ingredienser

ca 1 h

Spenatpaj med fetaost, örter och ägg. Använd filodeg som pajdeg, det blir väldigt frasigt och gott! Servera gärna pajen med en god sallad.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250 g filodeg
  • 50 g smör
  • 1 gul lök (stor)
  • 350 g färsk spenat
  • 1 dl persilja, hackad
  • 0,5 dl oregano, hackad
  • 3 msk rapsolja
  • 200 g fetaost
  • 5 ägg
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1-1,5 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd en form med avtagbar botten. Smörj kanterna med lite olja och lägg bakplåtspapper i botten.
  2. Hacka löken och stek den mjuk i rapsolja. Tillsätt den färska spenaten och stek den 1 minut, dra pannan från värmen.
  3. Tillsätt de hackade örterna.
  4. Vispa ihop 2 ägg med mjölk, matlagningsgrädde, salt och peppar.
  5. Bryn smöret. Lägg ungefär 6 lager filodeg omlott i formen och pensla med det brynta smöret mellan varje lager. Låt degen hänga över kanten!
  6. Blanda ört- och spenatblandningen med hälften av fetaosten i en bunke. Lägg sedan allt i formen och häll över äggstanningen.
  7. Gör tre små gropar i pajfyllningen och knäck ned tre ägg. Strö över den sista fetaosten och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Låt pajen stå till sig i ca 10 minuter efter gräddning.