Grekiska kycklingspett med potatisgratäng med fetaost och vitlök

koket.se
Grekiska kycklingspett med potatisgratäng med fetaost och vitlök
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Grekiska kycklingspett med potatisgratäng med fetaost och vitlök

21 ingredienser

1 h 15 m

Grillspett med kyckling, zucchini och paprika marinerade i citron och rosmarin. Servera med krämigaste potatisgratängen med både fetaost och lagrad ost.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner

Kycklingspett

  • 2 klyftor vitlök
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saft och rivet skal från
  • 2 krm chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 500 g kycklinglårfilé urbenad
  • 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • grillspett

Potatisgratäng med fetaost, ca 50 min

  • 1400 g mjölig potatis
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 rejält knippe persilja
  • 200 g fetaost, gjord på får- eller getmjölk
  • 75 g smör
  • 5 dl grädde
  • 7 dl standardmjölk
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 dl riven lagrad cheddarost, västerbotten eller annan smakrik ost

Gör så här

Marinerade kycklingspett

  1. Riv eller pressa vitlöken och hacka rosmarin fint. Blanda med saft och rivet skal från citron och blanda med olivolja, chiliflakes och nymalen svartpeppar.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar som passar på grillspett. Skär zucchinin och paprikan i mindre bitar (så pass stora att de blir klara samtidigt) Lägg ner allt i marinaden, blanda runt noga och låt marinera i ca 30-40 minuter.

Potatisgratäng

  1. Skala potatisen och skiva sedan tunt, ett par millimeter tjockt. Använd gärna mandolin. Strimla persiljan.
  2. Skiva vitlöken.
  3. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök och persilja tills vitlöken är mjuk. Rör om då och då under tiden och låt inte vitlöken brännas. Slå på grädde och mjölk, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Lägg ner potatis och låt sedan allt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så det inte bränner i botten och ha inte för hög värme.
  4. Slå över allt i en gratängform, Blanda försiktigt ner grovsmulad fetaost, toppa med riven ost och gratinera i ugnen på cirka 200 grader tills gratängen har fått fin färg.

Grilla kycklingspetten

  1. Ta upp kyckling och grönsaker från marinaden, krydda ordentligt med salt runt om och trä på grillspett (tänk på att blötlägga dem innan du använder dem om du använder spett av trä). Grilla sedan över fin glöd i ca 15 minuter, snurra på spetten då och då så att de får färg runt om. Servera med potatisgratängen, som med fördel får stå ca 15-20 minuter innan servering efter den kommit ut ur ugnen.