Griddled turkey breast

Griddled turkey breast
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Griddled turkey breast

21 ingredienser

Rimmat och ugnsbakat kalkonbröst serveras med gravy smaksatt med Jack Daniel's och pepparkakor samt rostad potatis och gröna grönsaker. Servera även gärna Frederiks baconmarmelad till.

Ingredienser

portioner
  • 700 g kalkonbröst
  • 700 g potatis, med skal, nykokt
  • 100 g haricots verts
  • 100 g salladsärtor
  • 100 g savoykål, sköljd och strimlad
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • färska örter (t ex timjan, persilja)
  • körsbärstomater

Gravy

  • 4 schalottenlökar
  • Jack Daniel's
  • 0,75 dl rödvinsvinäger
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 4 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 5 pepparkakor
  • smör
  • majsstärkelse

Servering

  • baconmarmelad

Gör så här

Kalkon

  1. Rimma kalkonbrösten i 2 timmar, cirka 2 msk salt per liter vatten. Häll av och krydda lätt med ytterligare lite salt och svartpeppar.
  2. Sätt ugnen på 100 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och bränn på kalkonen till fin färg runt om. Lägg över filéerna i en ugnsform och baka av till en innertemperatur på 70 grader. Därefter ska de vila i 10 minuter i folie innan de skärs i tjocka skivor.

Gravy

  1. Under tiden, finhacka schalottenlök och blondera i smör tillsammans med 4 krossade vitlöksklyftor. Vispa i Jack Daniel’s, vinäger, buljong och krossade pepparkakor. Tillsätt hela kvistar timjan och koka upp. Låt sjuda på låg värme i 30 minuter. Sila, smaka av och red eventuellt av med maizena.

Potatis

  1. Hetta upp rejält med smör i en stor stekpanna tillsammans med en halv krossad vitlöksklyfta och bryn potatisarna runt om. Salta och peppra väl. Håll varma i ugnen i en serveringsskål.
  2. I samma gryta, tillsätt mer smör och den andra halva krossade vitlöksklyftan och bryn det gröna. Håll varmt i ugnen. Montera på varma tallrikar, gravy, grönsaker, skivat kalkonbröst och en klick baconmarmelad. Garnera med färska örter och körsbärstomater.