Grillad bläckfisk med kapris, tomat och citron

POPULÄRT
Grillad bläckfisk med kapris, tomater och citron
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Grillad bläckfisk med kapris, tomat och citron

11 ingredienser

1 h

Festlig förrätt där grillad bläckfisk toppas med en råmixad tomatsås, kapris samt rökigt paprikapulver.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk bläckfisk (8-armars)
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 20 g salt
  • 30 g kapris
  • 4 tomater, röda
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja, spansk
  • 1 krm rökt paprikapulver, en nypa spansk rökig paprika pulver
  • 1 dl persilja, hackad

Gör så här

Bläckfisk

  1. Skölj och lägg bläckfisken i en kastrull, täck med vatten. Tillsätt salt, vinäger och låt sjuda i ca 30 minuter. För att se om den är färdig, provar du att sticka en liten kniv i tentaklerna, det ska finnas lite motstånd kvar och ge en gummiaktig känsla.

Tomatsås

  1. Lägg tomater, vitlök, chili, citronskal (av en halv citron), en skvätt citronjuice, salt och olivolja i en mixer. Mixa till en slät sås och låt den gärna stå kallt ca 30 minuter före servering.
  2. Grilla den kokta bläckfisken på en riktigt het grill, kolgrilla gärna så den får en härlig kolsmak. Grilla bläckfisken krispig.

Servering

  1. Skär upp bläckfisken i centimeter-tjocka bitar på en skärbräda, rippla tomatsåsen över bläckfisken. Garnera med kapris, rivet citronskal, olivolja, rikligt med persilja. Avsluta med att pudra över det rökta paprikapulvret.