Grillad hälleflundra med blåmusselsås

NYHET
Grillad hälleflundra med blåmusselsås
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Grillad hälleflundra med blåmusselsås

15 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner

Grillad hälleflundra

  • 200 g hälleflundra
  • salt

Blåmusselsås och grillade blåmusslor

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 citron

Inkokt schalottenlök

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 bananschalottenlök

Garnering

  • 4 gröna sparrisar
  • färska örter
  • forellrom

Gör så här

Grillad hälleflundra

  1. Dra skinnet på hälleflundran. Grilla hälleflundran på hög temperatur på sidan där skinnet suttit. Skär hälleflundran i portionsbitar och salta lätt. Tillaga i ugnen på 50 grader tills hälleflundran nått en innertemperatur på 39 grader.

Blåmusselsås och grillade blåmusslor

  1. Hacka lök och fänkål. Svetta grönsakerna i en kastrull och slå på vinet. Koka musslorna i lagen tills de öppnat sig och lyft upp dem direkt. Häll grädde i buljongen och koka ihop. Smaka av med salt och citron och sila såsen innan servering.
  2. Plocka musslorna ur skalet och trä dem på grillspett. Pensla musslorna med olja eller smör och grilla dem vid servering.

Inkokt schalottenlök

  1. Skala och skiva löken i ringar. Koka upp övriga ingredienser och lägg i löken. Låt sjuda ca 5 minuter och låt svalna innan servering.

Garnering

  1. Grilla grön sparris vid servering och toppa rätten med färska örter och forellrom.