Grillad havskräfta

Grillad havskräfta
Foto: Tv4

Grillad havskräfta

Av: Johan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h

Grillad havskräfta, skogschampinjoner, ärtor och havskräftsdressing blir en smakrik start på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryckesförslag: Champagne André Legrand, art nr 77841, 209 kr
Alkoholfri variant: Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc des Blancs, 89 kr

Ingredienser

portioner

Grillad havskräfta:

  • 4 havskräfta (helst färska men det går med kokta också)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Havskräftsdressing

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • ca 50 g rotselleri
  • skalen från havskräftorna
  • 0,25 kruka färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2-3 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • peppar
  • salt
  • majsstärkelse
  • 0,5 msk sherryvinäger
  • 1 msk olivolja

Krutonger

  • 1 skiva levainbröd, riven eller skuren i bitar (eller surdegsbröd)
  • 2 msk olivolja
  • havssalt
  • peppar

Svamp och ärtor

  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 250 g skogschampinjoner, fint tärnade
  • 1 msk smör
  • 150 g gröna ärtor
  • 1 msk olja

Garnering

  • dill

Gör så här

Grillad havskräfta

  1. Skala kräftstjärtarna, ta bort tarmen och snitta längs med undersidan med en kniv för att fläka ut köttet och spara ovansidan intakt.
  2. Lägg stjärtarna på ett eldfast fat och salta lätt samt ringla på lite olivolja.
  3. Grilla med gasolbrännare på ovansidan och servera direkt. Gör detta precis innan servering.

Havskräftdressing

  1. Skala och skär ned grönsakerna i mindre bitar.
  2. Krossa skalen lätt och fräs i en kastrull tillsammans med grönsaker och lite olja.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpurén och fräs i ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt vinet och koka i 2 min så alkoholen försvinner. Slå på vatten så grönsaker och skal täcks och sjud 15 min.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt fonden dra i 15 min.
  6. Sila och reducera till kraftig smak.
  7. Red med majsstärkelse utblandat i lite vatten för att den ska tjockna något. Smaka av med sherryvinäger, olivolja salt och peppar.

Krutonger

  1. Skär eller riv brödet i lagom stora bitar, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 200 grader i 
ca 8 min. Salta med flingsalt.

Svamp och ärtor

  1. Finhacka schalottenlöken, Tärna svampen fint, hetta upp olja och stek svampen till fin färg.
  2. Tillsätt en klick smör tillsammans med ärtorna och stek ytterligare 2-3 minuter.
  3. Tillsätt lök och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Lägg svamp- och ärtblandningen i botten på tallriken, ringla dressing runt och toppa med havskräftan, krutonger och plockad dill.