Grillad lax med sparris och gräslökshollandaise

POPULÄRT
koket.se
Grillad lax med sparris och gräslökshollandaise
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Grillad lax med sparris och gräslökshollandaise

12 ingredienser

30 min

Lyxig och otroligt god laxrätt där det är den hemslagna såsen hollandaise som verkligen tillför det där lilla extra.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

lax

  • 4 port laxfilé utan skinn (à 150 g)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Grön sparris

  • 400 g grön sparris

Gräslökshollandaise

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • ca 1 msk citron, färskpressad
  • 1 msk vatten
  • 1 dl gräslök, finskuren

Garnering

  • 0,5 kruka dill

Till servering

  • 4 port färskpotatis, kokt

Gör så här

Gräslökshollandaise

  1. Smält smöret, låt svalna något.
  2. Vispa ihop äggulor, citronsaft och vatten. Värm i vattenbad eller direkt på spisen tills den tjocknar.
  3. Vispa försiktigt i det smälta smöret i en tunn stråle, vispa hela tiden så att såsen går ihop.
  4. Smaka av med salt och ev mer citron om det behövs. Tillsätt gräslöken vid servering.

Grillad lax och sparris

  1. Gnid in laxen med salt, peppar och olivolja. Gnid in sparrisen med olivolja och salt.
  2. Grilla ett par minuter på varje sida. Det är är viktigt att den inte bli för torr.
  3. Grilla även sparrisen på grillen så att den får fin färg.
  4. Servera grillad lax med sparris, hollandaisesås och kokt potatis. Garnera med dill.