Grillade blåmusslor till grillning och blåmusselsås

Grillade blåmusslor till grillning och blåmusselsås
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Grillade blåmusslor till grillning och blåmusselsås

14 ingredienser

Grillade blåmusslor på spett serverade på en krämig sås på blåmusslor och toppade med gremolata.

Ingredienser

Grillade blåmusslor till grillning och blåmusselsås

  • 4 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 l vitt vin
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 0,5 l grädde
  • vatten

Gremolata

  • 1 kruka färsk kruspersilja
  • 1 citron, juice och zest
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 0,5-1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Blåmusslor

  1. Fräs lök, fänkål och vitlök i en stor kastrull med rapsolja.
  2. Häll i musslorna i kastrullen.
  3. Slå över vinet och sätt på lock. Låt musslorna tillagas i ca 3 min eller tills alla har öppnat sig.
  4. Lyft ur musslorna, låt svalna och pilla ur musslorna. Spara vätskan.
  5. Skägga alla musslor. Lägg undan 16 stycken till spett (4 per spett, 1 spett person).
  6. Bryn smör och stek musslor och överbliven lök.
  7. Häll i grädden och reducera ner såsen.
  8. Mixa slätt i kannmixer tillsammans med blåmusslorna.
  9. Smaka upp med salt, sila av. Om det behövs justera konsistensen med den sparade vätskan.

Gremolata

  1. Finhacka persiljan.
  2. Riv vitlöksklyftan och citronzest med microplane eller på den finaste delen på ett rivjärn.
  3. Addera olja tills det blir till en röra. Smaka upp med salt och peppar.

Servering

  1. Ringla olivolja över musslorna.
  2. Grilla spetten på varje sida och tills musslorna börjar få lite färg.
  3. Häll varm sås i botten på en tallrik.
  4. Lägg över grillade blåmusselspett och bre dem med gremolata. Avsluta med lite flingsalt