Grillade kräftor med hembakat majsbröd

Grillade kräftor med hembakat majsbröd
Foto: Jessica Ortman
Jessica Ortman
Anders Litzell
Jessica Ortman
Anders Litzell

Grillade kräftor med hembakat majsbröd

Av: Jessica Ortman, Daniel Hellman, Niclas Nordström, Anders Litzell

Från: Sommarkrysset

15 ingredienser

Vitlöks- och sambal oelek-marinerade kräftor som grillas. Servera med grillat majsbröd.

Ingredienser

portioner
  • 3 kg kokta kräftor (utan spad)
  • 10 klyftor vitlök
  • 3 msk sambal oelek
  • 4 limefrukter, skal och saft
  • 1,5 dl matolja
  • 1 kruka koriander
  • flingsalt

Majsbröd

  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl gräddfil
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Lägg kräftorna i en stor form.
  2. Riv vitlöken och blanda med sambal oelek. Riv limeskalen och pressa i limesaften i vitlöks- och sambalmixen. Blanda i matolja och smaksätt med flingsalt. Blanda noga med kräftorna och låt stå i marinaden över natten.
  3. Grilla sedan kräftorna i en stor panna över grillen/öppen eld i cirka 10-15 min. Tillsätt finhackad koriander. Skär upp bröd, ät och doppa i det otroligt goda spadet!

Majsbröd

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  2. Vispa ihop ägg och mjölk och gräddfil tills det är lite skummigt. Rör ner det våta i det torra, och blanda ihop lätt.
  3. Häll smeten i en långform som du klätt med bakplåtspapper eller smörat.
  4. Grädda brödet i 200 grader, indirekt i grillen med stängt lock*, i 25 minuter. Brödet skall bli gyllene ovanpå och släppa loss från kanterna.
  5. *Indirekt grillning betyder att du har briketter enbart på ena sidan av grillen. Det som skall grillas indirekt läggs på den ”kalla” sidan av grillen, när locket stängs cirkulerar värmen och det som är i grillen blir inte bränt.