Grillade lammracks med hasselbackspumpa och svamp

Grillade lammracks med hasselbackspumpa och svamp
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Grillade lammracks med hasselbackspumpa och svamp

28 ingredienser

1 h

Grillade lammracks med hasselbackspumpa, svamp, mandelemulsion och svartkålskrisp blir en underbar rätt perfekt till helgmiddagen.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 600 g lammrack
  • 150 g tomat
  • 1 chilifrukt
  • 2 dl olivolja
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe koriander
  • 3 tsk spiskummin, torkad
  • 3 tsk paprikapulver, torkad

Mandelemulsion

  • 0,75 dl sötmandel, skalad
  • 1 ägg
  • 2 msk citron, saft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 2 dl matolja
  • salt

svamp

  • 250 g svamp
  • matfett, till stekning
  • salt
  • peppar

Hasselbackspumpa

  • 1 butternutpumpa
  • 1 msk olivolja, till formen
  • 1,5 msk olivolja
  • havssalt
  • peppar
  • 2 msk färsk timjan

Svarkålskrisp

  • 200 g svartkål
  • 2 msk rapsolja
  • havssalt

Gör så här

Lamm

  1. Riv eller mixa tomaterna. Blanda sedan dem med övriga ingredienser utom spiskummin och paprikapulver.
  2. Rosta spiskummin och paprikapulver och ställ åt sidan.
  3. Grilla eller stek lammet på hög värme ca 3 minuter på varje sida.
  4. Stek lammet färdigt i 150 grader varmluftsugn (175 grader i vanlig ugn) i ca 15-20 minuter.
  5. Lammet är klart, saftigt och gott när innertemperatur är 58 grader. Låt vila 10 minuter innan servering.
  6. Vänd lammet i de rostade kryddorna precis innan servering.

Mandelemiulsion

  1. Lägg samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare.
  2. Mixa på full effekt ca 5 minuter till mandel är finhackad.
  3. Fortsätt sedan mixa och tillsätt oljan i en stråle.
  4. Smaka av med salt.

Svampen

  1. Rensa svampen men skölj den inte.Skär den sedan i mindre bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek svampen i den torra pannan tills svampen inte släpper mer fukt.
  3. Höj temperaturen något och tillsätt matfett (smör). Steksvampen tillfin färg i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med saltoch peppar.

Hasselbackspumpa

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala butternutpumpan, dela den på längden och gröp ur kärnorna.
  3. Smörj en ugnsplåt med olja och lägg över pumpan med snittytan neråt. Skär smala skåror i pumpan, inte riktigt hela vägen genom.
  4. Ringla över olivolja och strö på havssalt och svartpeppar. Baka i ugnen ca 30-40 minuter, tills pumpan är mjuk och har fått en fin yta.
  5. Strö över lite finhackad färsk timjan då pumpan är färdig.

Svartkålskrisp

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj kålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar.
  3. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strö på salt och massera in oljan i svartkålsbladen. Sprid ut bladen i ett jämnt lager.
  4. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter tills bladen är krispiga.