Grön papayasallad med friterad kyckling

koket.se
Grön papayasallad med friterad kyckling
Foto: Tv4

Grön papayasallad med friterad kyckling

Av: Patrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

30 m + tid i kyl

Grön papayasallad med friterad kyckling kan bli en riktigt god förrätt att starta kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Patrik - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sallad

  • 1 grön papaya (modell mindre)
  • 1 mango (ej för mogen)
  • 1 morot
  • 10 körsbärstomater
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 knippe mynta
  • 1 knippe thaibasilika
  • 3 salladslökar
  • 3 birds eye chilli
  • 1 spansk peppar
  • 0,5 dl jordnötter, osaltade

Dressing

  • 2 msk limejuice
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk agavesirap

Friterad kyckling

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk shaoxingvin (torr sherry/vermouth funkar också)
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk five spice
  • 2 msk prickly ash-krydda
  • 225 g self raising flour (mjöl med bakpulver/kakmjöl)
  • 3 ägg
  • olja (till fritering)

Dippsås

  • 75 ml japansk soja
  • 75 cl ketjap manis (söt soja)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 gröna thai cillipeppar (utan frön och finhackade)

Prickly ash-krydda

  • 3 msk sichuanpeppar
  • 2 msk flingsalt

Gör så här

Sallad

  1. Hacka grönsakerna och frukterna till salladen.
  2. Blanda med övriga ingredienser.

Dressing

  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.

Friterad kyckling

  1. Blanda soja, vin, sesamolja, five-spice-krydda och 1 tsk prickly ashkrydda väl.
  2. Dela kycklingen “bite size” och lägg allt i en låda med lock tillsammans med marinaden. Låt ligga minst en men gärna två dagar.
  3. Häll mjölet i en skål och uppvispade ägg i en annan.
  4. Värm oljan till friteringen till 180 grader.
  5. Vänd kycklingbitarna först i ägget och sedan i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl och fritera bitarna i 5–6 minuter tills de är gyllenbruna.
  6. Strö sedan över resterande prickly ash-krydda och servera med dippsåsen.

Dippsås

  1. Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen ett par timmar så smakerna hinner gifta sig ordentligt.

Prickly ash-krydda

  1. Rosta kryddorna på medelhög värme i en stekpanna i ca 2 minuter. Det är klart när pepparkornen slutar “poppa”.
  2. Låt sedan svalna och mal eller mortla till ett pulver.