Grönsakssoppa med risoni och parmesankrutonger

NYHET
Grönsakssoppa med risoni och parmesankrutonger
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Grönsakssoppa med risoni och parmesankrutonger

18 ingredienser

En mustig och mättande soppa med selleri, lök, paprika och tomater som toppas med krutonger som får extra god smak av parmesan. Risoni är en liten och kort pastasort som passar fint i soppa.

Ingredienser

portioner
  • 1-2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l grönsaksbuljong (3 tärningar + 1 l vatten)
  • 1,5 dl risoni
  • 1-1 dl färsk persilja, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Parmesankrutonger

  • 0,5 baguette (eller annat ljust gammalt bröd)
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl parmesanost, grovt riven
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala och tärna morötterna smått.
  2. Skala och finhacka hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar. Hacka sellerin smått.
  3. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olivolja.
  4. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa vidare tills purén rostats.
  5. Tillsätt krossade tomater, buljong, och risoni. Låt koka ihop.
  6. Vänd i finhackad persilja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Parmesankrutonger

  1. Sätt ugnen på 220 grader
  2. Skär ned eller dra isär brödet, lägg i en bunke och ringla över olivolja. Blanda runt, salt och peppra.
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över riven paremsan.
  4. Rosta i ugnen ca 5-7 minuter tills krutongerna fått en gyllene fin färg.
  5. Servera soppan toppat utav de goda krispiga parmesankrutongerna dekorera med finhackad persilja.