Gryta med grönkål, potatis och löskokt ägg

POPULÄRT
koket.se
Gryta med grönkål, potatis och löskokt ägg
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Gryta med grönkål, potatis och löskokt ägg

16 ingredienser

30 min

En värmande och lättlagad gryta fylld med goda grönsaker som potatis, grönkål och små vita bönor. Lika god till middag ikväll som i morgondagens matlåda.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 600 g potatis
  • 1 burk färdigkokta små vita bönor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 200 g grönkål (eller svartkål)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 ägg
  • 1 kruka färsk dill
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • ev bröd, till servering

Gör så här

  1. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Skala och tärna potatisen.
  2. Stek lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka och lätt gyllene.
  3. Tillsätt tomatpuré och stek tills oljan blir röd. Salta och peppra.
  4. Tillsätt chiliflakes.
  5. Häll av och skölj bönorna.
  6. Tillsätt bönor och potatis till grytan. Häll på buljong och vatten.
  7. Koka utan lock tills potatisen är mjuk.
  8. Koka upp vatten till äggen. Lägg ner dem i kokande vatten och låt koka ca 5 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten.
  9. Riv kålen i bitar. Plocka dillen.
  10. Ta grytan från värmen och vänd ned kålen och vinäger.
  11. Servera med löskokt ägg, dill och olivolja.