Guacamole på bondböna

NYHET
koket.se
Guacamole på bondböna
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Guacamole på bondböna

12 ingredienser

Byt ut avokadon och gör din guacamole på svenskodlade bönor istället - det blir precis lika gott och krämigt, och dessutom bättre för miljön. Här delar Pauls Svensson sitt absoluta favoritrecept - perfekt att servera till fredagstacon!

Pauls taco-tips

Pauls taco-tips!

Servera med grillad, skivad kyckling, tomater, gurka, gräddfil, citron, haricot verts och picklad chili i tortilla bröd.

Så odlar du bönor!
Så här odlar du bönor - enkelt och roligt för alla! artikel bild 1

Så odlar du bönor!

Här är allt du behöver veta för att odla bönor hemma - så kul och enkelt!

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 10-12 bondbönor, färska hela skidor
  • 3-4 rosenböna, färska hela skidor (blomsterböna)
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 dl vatten
  • 50 g spenat
  • ca 10 blad, från blomsterbönans planta - om du har
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tomat, tärnad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 grön chilifrukt, fintärnad
  • 5 kvistar färsk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär bönorna, inklusive skidorna, i grova bitar. (Har du inte blomsterböna/ rosenböna går det givetvis bra att ta de bönor du har).
  2. Hacka schalottenlöken och svetta löken hastigt i lite olivolja och tillsätt bönorna och lite salt. Slå på vatten och lägg på lock. Stormkoka i 3-4 min. Om du har, ta en näve blad från bondbönans planta och lägg i stekpannan tillsammans med löken och bönorna.
  3. Häll över allt i en mixer och tillsätt färska spenatblad, olivolja och salt. Mixa slätt och passera genom en sil för att få den extra slät.
  4. Ställ guacamolen kallt.
  5. Rör i hackad chili, fintärna tomat, riven vitlök och hackad koriander och häll upp i en skål.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rosenböna går också under namnet blomsterböna.