Gratinerade havskräftor med ciabatta

Hummersallad
Foto: TV4

Gratinerade havskräftor med ciabatta

Av: Gustav Trägårdh

Från: Förkväll

15 ingredienser

Ört- och vitlöksgratinerade havskräftor med hembakt ciabatta. Sätt degen till ciabattan morgonen innan du ska servera dem.

Ingredienser

portioner

Kräftor:

  • 30 frysta kräftor, stora
  • 300 g smör
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 30 g färsk rosmarin
  • 2 citroner, zest och saft
  • 1 chili, utan kärnor
  • asiatisk fisksås (eller salt, efter smak)
  • vin, torrt, vitt

Fördeg ciabatta:

  • 200 g vetemjöl, manitoba
  • färsk jäst, liten bit
  • 2 dl vatten

Efter jäsning:

  • 600 g vetemjöl, manitoba
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, kallt
  • 30 g salt

Gör så här

Kräftor

  1. Klyv kräftorna på längden, krossa klorna.
  2. Salta och peppra snittytorna.
  3. Mixa smöret med övriga ingredienser. Bred över kräftorna.
  4. Gratinera i ugn 225 grader i ca 10 min. Skvätt över lite torrt vitt vin. Servera genast.

Ciabatta

  1. Blanda till fördegen, låt stå i rumstemperatur i åtta 8 timmar, och sedan i kylen över natten.

Efter jäsning

  1. Blanda full fart 10 min. Häll upp på plåt bottnad med 1 dl olivolja och låt jäsa igen till dubbel storlek - ca 3 timmar.
  2. Dela nu degen i fyra delar, vänd försiktigt ut den på mjölad bänk utan att ta ut det uppjästa ur den…
  3. Lägg på bakplåtar och baka 225 grader 30 min. Låt svalna på galler utan handuk!