Gustavs prinsessbakelser

Gustavs prinsessbakelser
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Gustavs prinsessbakelser

24 ingredienser

Söta små prinsesbakelser fyldla med rabarberkompott och citronvaniljkräm. Marsipanen görs från grunden och färgas naturligt med rödbetspulver - det ger en fin rosa färg.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • strösocker

Citronvaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 citron, saften

Rabarberkompott

  • 5 stjälkar rabarber
  • 3-4 dl strösocker
  • 1 citron, saften

Kanderade violer

  • Nyplockade doftvioler
  • strösocker
  • äggvita

Marsipan

  • 4 dl sötmandel
  • 2 msk smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 4 dl florsocker
  • rödbetspulver

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
  4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö strösocker över hela tårtbotten och vänd över på ett nytt bakplåtspapper och dra av papperet som botten bakats på.
  6. Låt svalna, stansa ut rundlar med en rund form eller ett glas. Ju mindre rundel, destp fler bakelser!

Citronvaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg stång och frön i en kastrull och häll på mjölken och grädden. Koka upp och dra av från värmen. Låt gräddmjölken stå i 1 timme och dra åt sig vaniljsmaken. Ta upp vaniljstången.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, riv ner citronskalet och blanda. Värm gräddmjölken igen på medelvärme och häll i äggblandningen under kraftig vispning. Vispa tills temperaturen är 85 grader eller tills såsen tjocknar (obs! den får inte koka!) Kyl såsen i kallt vattenbad.

Rabarberkräm

  1. Skala och skiva rabarberstjälkarna. Blanda rabarbern, sockret och citronsaften i en rostfri kastrull. Lägg på ett lock och marinera en stund.
  2. Koka rabarberblandningen. Rör då och då tills blandningen är lagom tjock.
  3. Låt svalna

Kanderade violer

  1. Vispa äggvitan lätt. Doppa blomman försiktigt i äggvitan och ta hjälp av en pensel för att se till att hela är täckt av ett tunt lager äggvita. Stjälken ska bort innan du pudrar blomman med florsocker.
  2. Lägg på ett bakplåtspapper för att torka helt. De blir frostiga och hårda med violsmaken tydligt i behåll.

Marsipan

  1. Skålla sötmandeln. Häll upp mandeln på kökshandduk och gnugga bort skalen.
  2. Mixa mandlarna till ett fint mjöl.
  3. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Det går fort.
  4. Tillsätt genast vetemjöl och rör snabbt ihop till en ”boll” som får svalna.
  5. Blanda ”bollen” med sötmandeln och florsocker.
  6. Sätt färg på marsipanen om du vill. Rödbetspulver ger en rosa fin färg. Du kan också använda vanlig hushållsfärg.
  7. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper medan den fortfarande är rumsvarm.
  8. Gör rundlar, lite större än bottnarna, av marsipanen

Montera bakelser

  1. Ta en rundel av tårtbotten.
  2. Dela rundeln i 3 delar eller 2 om botten inte är så tjock
  3. Fördela citronvaniljkräm, rabarberkräm och vispgrädde på rundlarna.
  4. Lägg över ett lock marsipan. Dekorera med kanderade blommor