Tomatfyllda minigifflar med sälta

Tomatfyllda minigifflar med sälta
Foto: Ingvar Eriksson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Tomatfyllda minigifflar med sälta

9 ingredienser

Riktigt aptitretande är sardellens pikanta sälta i sällskap med tomat och frasig smördeg.

Håkans vintips: Anna di Codorníu,
Dr L Riesling eller
Launois Blanc de Blancs Brut

Ingredienser

Tomatsås:

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 bifftomater, urkärnade och fint tärnade
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • 2 smördegsplattor, frysta och lätt tinade
  • 6-7 små sardeller
  • 1 ägg, uppvispat för pensling

Servering:

  • färsk basilika, strimlad

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala, hacka och fräs vitlöken i olivolja.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop till en fast tomatsås. Smaka av med cayennepeppar och salt.
  3. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek och skär i 12–14 trekanter.
  4. Sätt ugnen på 220°. Dela sardellerna längs med ryggraden.
  5. Lägg en halv sardell tillsammans med ca 2 tsk av tomatsåsen på den bredaste delen av smördegstrekanten.
  6. Rulla ihop, pensla med det uppvispade ägget. Grädda i 15–18 minuter, tills giffeln fått fin färg.
  7. Servera ljumma toppade med strimlad basilika.