12 ingredienser
Grillad eller ugnsbakad lax blir festmat med primörer och basilikasås, lika lättgjord som god – smakar bra även till sallader och kyckling. /Håkan - Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.
Allroundsås
Den här såsen är ytterligt användbar och fungerar lika bra till sallader och kyckling som till fisk. Håller sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på. Det går också bra att byta ut en del eller all basilika mot rucola eller persilja.
Håkans vintips
Feta fiskar som lax kräver vin med rejäl syra - det gäller all fet mat. Såsen och sparrisen trivs också med fräschör och gärna lite god kryddighet. En riesling skulle kunna passa, men ännu bättre sällskap blir ett av de senaste årens stora succéviner från Österrike: 4200 Leth Grüner Veltliner 2010, 75 kr.
Här kan du läsa mer om