Lax med Astrids basilikasås

Lax med Astrids basilikasås
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Lax med Astrids basilikasås

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

12 ingredienser

Grillad eller ugnsbakad lax blir festmat med primörer och basilikasås, lika lättgjord som god – smakar bra även till sallader och kyckling. /Håkan - Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.

Allroundsås
Den här såsen är ytterligt användbar och fungerar lika bra till sallader och kyckling som till fisk. Håller sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på. Det går också bra att byta ut en del eller all basilika mot rucola eller persilja.

Håkans vintips
Feta fiskar som lax kräver vin med rejäl syra - det gäller all fet mat. Såsen och sparrisen trivs också med fräschör och gärna lite god kryddighet. En riesling skulle kunna passa, men ännu bättre sällskap blir ett av de senaste årens stora succéviner från Österrike: 4200 Leth Grüner Veltliner 2010, 75 kr.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer, skinn- och benfria (à 150 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Basilikasås

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad färsk (eller 1 krm sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • salt (efter smak)

Tillbehör

  • grön sparris
  • färskpotatis
  • rädisa

Gör så här

Sås

  1. Börja med såsen. Mixa basilikabladen med de övriga ingredienserna till en slät sås.
  2. Smaka av med lite salt.
  3. Låt gärna mogna i kylen några timmar.

Lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grilla eller ugnsbaka laxfiléerna i 10-12 minuter.

Tillbehör

  1. Koka potatisen.
  2. Låt rädisorna koka med de sista 5-7 minuterna.
  3. Smörstek sparrisen
  4. Dela laxfiléerna på mitten och servera med såsen och övriga tillbehör.