23 ingredienser
Klassiska smaker där lite chilikrydda sätter fräs på sötsyrlig sås för den som vill, och knapriga nötter kompletterar mjukstekt kål och mustig potatiskaka. /Håkan
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.
Här kan du läsa mer om
.
Kul med kål
I den allmänt gröna trenden tycker jag fortfarande att kålsläktet är satt lite på undantag – förutom då den eviga pizzasalladen. Brysselkål, broccoli, blomkål, savoykål, vitkål… Koka, fräs, stuva, lägg till i grytor, mixa, krydda upp. Massor av vitaminer och alltid personligheter som sätter karaktär på maten. Och snygga dessutom, både i form och färg.
I glaset
Köttet och potatiskakan trivs bra med vilket rött som helst, men den lätt söt-syrlig-starka såsen liksom kålen behöver något med rejäl kryddighet och gärna en stadig struktur. Sydfranska 2233 2009 Château Pech-Latt, 93 kr, är ett förträffligt, både modernt och ursprungstroget ekovin som hållit stilen många år.
Matlagarmusik
Anna Christoffersson och Steve Dobrogosz: Rivertime
När väl potatisen är i ugnen är det här rätt vilsam matlagning. Koppla av med den här underbart melodiska, stillsamt öronsmekande skivan i en stil mellan jazz och pop. En stilsäker, vacker kvinnoröst, en virtuos pianist, that’s all. Och det räcker hur långt som helst.