Halstrade pilgrimsmusslor med alspånsrökt romsäck

NYHET
Halstrade pilgrimsmusslor med alspånsrökt romsäck
Foto: TV4
David Enmark KK 2024
David Enmark KK 2024

Halstrade pilgrimsmusslor med alspånsrökt romsäck

Av: David Enmark

Från: Kockarnas kamp

23 ingredienser

Läcker förrätt med halstrade pilgrimsmusslor serverade på krispig grönskasbädd i sitt skal med gravad och rökt romsäck, beurre blanc och en grön olja på jalapeño

Ingredienser

portioner
  • 6 pilgrimsmusslor, färska i skal
  • 6 romsäckar från pilgrimsmusslorna
  • 1 gurka, skalad, urgröpt och finhackad
  • 1 dl kålrabbi, skalad och finhackad
  • 1 äpple, skalat, urkärnat och finhackat
  • sjökorall, till dekoration (eller körvel)
  • citronsaft, att smaka av med (eller champagnevinäger)
  • olja, till stekning
  • smör, till Stekning
  • salt
  • cayennepeppar

Till gravningen av romsäckarna

  • 1 tsk salt
  • 2 msk strösocker

Jalapeñoolja

  • 2 jalapeños, medelstyrka
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt

Beurre blanc

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 200 g smör
  • citronsaft (eller champagnevinäger)
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Öppna musslorna och ta ut musslor och romsäcken, skägget använder inte jag.
  2. Skölj musslorna och romsäcken i kallt vatten, torka torrt.
  3. Grava romsäckarna i salt och socker, i ca 30 minuter. Torka av innan rökning.
  4. Lägg dem i röken, jag använder en liten ABU rök. Det går också bra med en vanlig grill och rökspån. Rök i ca 3-4 minuter, för bättre röksmak, lägg i burk med lock och lät svalna.

Jalapeñoolja

  1. Mixa jalapeño med oljan och lite salt. Man kan sila oljan men det är inte ett måste.

Beurre blanc

  1. Koka ihop schalottenlök, vitt vin, vinäger och lagerblad tills 2 msk återstår, ta ur lagerbladen.
  2. Tärna smöret,
  3. Värm lökreduktionen och klicka i det tärnade smöret, får inte koka, då spricker såsen. Smaksätt, viktigt att syran är hög, smaka av med citronsaft eller champagnevinäger.
  4. Hetta upp en panna med lite olja. Lägg i musslorna när det är mycket varmt. Lägg sedan i en klick smör och stek ca 30 sekunder på varje sida, till fin färg.

Uppläggning

  1. Lägg det gröna hacket i botten och slå på beurre blanc.
  2. Lägg sen i musslan, romsäcken och dekoren.