Polska kryddiga piroger med stekt sidfläsk och purjolök

POPULÄRT
polska kryddiga piroger
Foto: tv4

Polska kryddiga piroger med stekt sidfläsk och purjolök

Av: Kristofer - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

45-60 min

Polska piroger fyllda med lök och nötfärs. Serveras med stekt sidfläsk och purjolök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar, grovmalen
  • 200 g nötfärs
  • 1 krm torkad timjan
  • 1,5 krm röd turkisk peppar
  • 0,5 tsk worcestersås
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten

Deg

  • 0,5 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 1 krm salt
  • 115 g vetemjöl
  • 0,5 msk olja
  • 1 ägg

garnityr

  • 50 g rökt sidfläsk
  • 5 cm purjolök

Gör så här

Fyllning

  1. Skala och finhacka löken, krossa och finhacka vitlök. Svetta lök och vitlök i en traktörpanna på lågvärme. Stek tills det att löken är genomskinlig. Salta och peppar, ställ åt sidan.
  2. Häll i nötfärsen i en bunke, blanda ned timjan, turkisk peppar, worschetersås och ägg. Blanda väl tills färsen är jämt blandad med kryddorna, häll ned lök och vitlöken, fortsätt blanda.
  3. Häll tillbaka färsmixen i traktörpannan häll på vatten, rör om, sjud på låg värme med locket i ca 20 min. Rör om då och då.
  4. Tärna sidfläsket i små bitar, skiva purjolöken. Ställ åt sidan.

Deg

  1. Blanda fingervarmt vatten med jästen, rör om tills jästen har löst sig i vattnet. Ha i salt i degspadet.
  2. Sikta mjölet, gör en liten hög med vetemjöl, gör en grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen, häll degspadet börja knåda ihop till en deg. Arbeta degen tills den släpper lätt och är smidig. Låt vila under bakduk i 1 h.
  3. Kavla ut degen så att de blir ca 2 mm tjock. Stansa ut runda plattor ca 8 cm i diameter.
  4. Lägg i fyllning, blöt ena halvmånen med lite vatten på fingret. Vik över andra halvmånen, som en calzone. Knipsa ihop degkanterna med varandra hela vägen runt.

Tillagning piroger

  1. Stek det tärnade fläsket långsamt i en stekpanna.
  2. Koka samtidigt upp en stor kastrull med vatten, lägg ned pirogerna. När de flyter upp är de färdiga, ca 1-2 min.
  3. Ta upp pirogerna lägg dem på stekpannan tillsammans med fläsket, lägg i purjolöken stek 1-2 min.