Chiasylt

koket.se
Chiasylt
Foto: Hanna Göransson
Hanna Göransson
Hanna Göransson

Chiasylt

16 ingredienser

Tre sorters sylt gjorda på chiafrön. Smaksätt med blåbär, hallon eller mango.

Chiafrön är bra för dig som vill ha en naturlig metod för blodsockernivåkontroll, om du idrottar och strävar efter större uthållighet eller för dig som bara vill äta bra och hålla dig frisk.

Se Hanna Göransson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner dl av varje smak

Bas

  • 3,5 msk chiafrön
  • 1,5 dl vatten

blåbär

  • 1,5 dl blåbär
  • 0,5 krm malen kardemumma
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 tsk agavesirap

hallon

  • 1,5 dl hallon
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 tsk agavesirap

Mango

  • 1,5 dl mango
  • 0,5 limefrukt, rivet skal av
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 tsk agavesirap

Gör så här

  1. Blanda chiafrön och vatten i en skål. Rör runt tills alla frön är blöta och inga "torra" frön ligger på ytan. Låt stå och dra i 5–10 minuter.
  2. När chiafröna bildat en tjock gelé av vattnet fördelar du gelén i tre skålar. Häll därefter ner ingredienserna till de olika syltsmakerna i varsin skål. Använd en stavmixer eller matberedare
  3. för att mixa respektive sylt.
  4. Häll sylten i glasburkar med lock och ställ i kylskåpet en stund så att de får stadga sig till en fin konsistens. Sylten håller cirka en vecka i kylskåp.
  5. Servera på rostat bröd, fröknäcke, ha som sylt på gröten eller ät den som den är!