200 g herrgårdsost, riven (av lagrad typ, gärna 18 mån)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till servering
smetana
löjrom (eller forellrom)
gräslök
ätbara blommor, gräslöksblommor
Gör så här
Pajdeg
Skär smöret i tärningar och lägg i matberedare, lägg ner mjöl, salt och frön och kör med pulsknappen tills degen ser ut som stora smulor. Tillsätt vattnet lite i taget och kör maskinen tills det har formats en degboll.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter, och låt sedan vila i frysen i ca 10-20 minuter för att förhindra att degen glider ner från kanterna.
Medan pajdegen vilar vispar du ihop fyllningen: ägg, grädde och övriga ingredienser.
Nagga pajdegen och förgrädda den i 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
Häll sedan äggstanningen i det förgräddade skalet och sätt in i ugnen 25-30 minuter, tills fyllningen “stannat”. Lägg på aluminiumfolie mot slutet om pajdegen börjar bli mörk.
Servering
Toppa pajen med smetana, löjrom eller forellrom och rikligt med nyklippt gräslök. Garnera med gräslöksblommor.