Hanöhjort med saltkokt potatis

Hanöhjort med saltkokt potatis

Hanöhjort med saltkokt potatis

Av: Tommy Åberg

Från: Fiskedestination

24 ingredienser

1 h

Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis blir en riktigt lyxig rätt som både känns rustik men väl så festlig.

Ingredienser

portioner

Hjortrygg

  • 600-700 g hjortrygg benfri
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 10 kvistar timjan

Svartvinbärssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 0,5 tsk salt

Saltkokta potatis

  • 600-700 g fast potatis
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 2 msk olivolja

Lök och champinjoner

  • 12 steklökar
  • 20 champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 5 cm purjolök
  • 0,5 förp krasse
  • 0,5 kruka färsk bladpersilja

Gör så här

Hjortrygg

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och gnid in med 1 tsk salt och peppar
  2. Bryn köttet i olja och smör tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och timjan.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen till 54 grader innertemperatur beräkna ca. 20 minuter. Låt köttet vila ca. 5 minuter innan det skärs i skivor.

Svartvinbärssås

  1. Häll skyn från hjorten i en kastrull. Tillsätt sedan grädden och koka upp. Krydda såsen med svartvinbärsgelé, ättika och 0,5 tsk salt.

Saltkokta potatis

  1. Koka potatisen mjuk i vatten med salt och olja. Låt den sedan rinna av.

Lök och champinjoner

  1. Koka även löken mjuk i saltat vatten. Skala den sedan och lägg åt sidan.
  2. Ansa och stek svampen i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan i löken med svampen.

Garnering

  1. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Fördela köttet på tallriken. Lägg på svamp och lök. Häll sås runt om och garnera med purjolök, krasse och persilja
  2. Servera med saltkokt potatis.