Hasselnötskaka med brynt smör och hemgjord vaniljglass

koket.se
sebastiens hasselnötskaka
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Hasselnötskaka med brynt smör och hemgjord vaniljglass

15 ingredienser

1 h (+ kylning av glass)

Sébastien Boudets goda hasselnötskaka som serveras med hemgjord vanlijglass, crème fraiche och färska bär. Mums!

Se Sébastien Boudet laga receptet

logo

Ingredienser

Hasselnötskaka

  • 300 g rörsocker
  • 1,5 krm salt
  • 200 g hasselnöt, finmixad
  • 90 g fullkornsdinkelmjöl
  • 270 g äggvita (spara gulorna till glassen!)
  • 300 g smör (som ska brynas)

vaniljglass

  • 6 dl lantmjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g rörsocker
  • 12 äggulor
  • 2 vaniljstänger

Creme fraiche med lime

  • 3 dl crème fraîche
  • 50 g florsocker
  • 1 limefrukt, zest och juice

Till servering

  • färska bär

Gör så här

Hasselnötskaka

  1. Vispa äggvitorna och strö över sockret sakta tills allt socker har kommit i. Fortsätt vispa tills du har fått ihop en len och fluffig maräng.
  2. Sikta över hasselnötsmjöl och dinkelmjöl och blanda in försiktigt med en slickepott till en slät smet.
  3. Bryn smöret under låg värme tillsammans med saltet och utan att sluta röra. Smöret ska dofta hasselnöt!
  4. Häll det brynta smöret över smeten och blanda in den försiktigt tills smeten är homogen.
  5. Häll smeten i en plåtform på typ 25-30 cm i diameter som är smörad och sockrad.
  6. Baka kakan i 30-40 minuter på 160 grader. Testa om den är riktigt klart med en kniv innan du tar ut den från ugnen. Är det kladdigt på kniven kan du låta den gräddas lite till.

Vaniljglass

  1. Vispa äggulorna tillsammans med 2/3 av sockret.
  2. Koka ihop mjölken, grädden, 1/3 av sockret samt dem 2 skrapade vaniljstänger i en kastrull.
  3. När det börja koka, ta bort från värme och häll 2-3 dl av vätskan i äggblandningen. Lägg alltihop tillbaka i kastrullen och, utan att sluta röra, koka upp till 84 grader. Inte mer annars blir det äggröra!
  4. Häll glassmeten i en bunke, plasta och låt den kylas ner i kylskåpet. (Gärna runt 15-20 timmar. Då smeten får mogna slipper du få en isig glass.)
  5. Kör glassen i en glassmaskin.

Lime crème fraiche

  1. Blanda ihop det hela.

Montering

  1. Ställ kakan i ett fin fat. Kula glassen fint på kakan. Forma och placera små ägg av crème fraichen och till slut en massa med bär.